Stomatologia estetyczna dla pięknych zębów
17 czerwca 2022Stomatologia estetyczna dla pięknych zębów W wielu miastach coraz większą popularnością cieszy się nowa specjalność stomatologiczna: stomatologia estetyczna. Według American Academy of...
Na ścianie prawie każdego uroczego sklepu z mrożonym jogurtem widnieje informacja, że jogurt zawiera żywe i aktywne kultury bakterii, które wspomagają układ trawienny. Podczas gdy mrożony jogurt niesie ze sobą tę korzyść, większość ludzi spogląda na wyraźny znak i mentalnie składa mrożony jogurt do kategorii "zdrowa żywność". To może być zbyt szybkie założenie.
Jogurt jest ogólnie uważany za całkiem zdrowy, ale mrożony jogurt to niewiele więcej niż lody z jakimś sproszkowanym produktem jogurtowym wrzuconym do środka. Niektóre proste badania w oryginalnym artykule wykazały, że:
Czy to brzmi dla Ciebie zdrowo? Wiele osób próbuje usprawiedliwić jedzenie pewnych rzeczy, skupiając się na zdrowym aspekcie jedzenia, ale prawda jest taka, że niektóre pokarmy po prostu nie są zdrowe. Zdrowy aspekt po prostu nie może przeważyć nad niezdrowymi skutkami.
Spożycie cukru w Ameryce poszybowało w górę, a producenci żywności wiedzą, jak prześlizgnąć się z zawartością cukru tuż obok milionów konsumentów. Cukier występuje w wielu formach i pod wieloma nazwami. Jeśli produkt spożywczy zawiera kilka z tych odmian, jego ogólna zawartość cukru pozostaje taka sama. Jednak składniki są wymienione w kolejności od największej zawartości do najmniejszej, a różne rodzaje cukru mogą być rozproszone po całej liście składników.
"Odparowany sok trzcinowy" stał się popularnym hasłem, ponieważ kojarzy się ze "zdrowym" cukrem. Jednakże, odparowany sok trzcinowy jest tylko o jeden mały krok od bycia w pełni przetworzonym cukrem. Jego działanie jest takie samo - po prostu zawiera minimalnie mniejszy procent melasy niż w pełni rafinowana odmiana. Nie tylko wpływ na cały organizm jest taki sam, ale również w ten sam sposób wpływa na zęby. Cukier, bez względu na odmianę, może prowadzić do ubytków i chorób zębów.
Prawdziwy jogurt jest bardziej strawny niż mleko, dlatego wiele osób spożywa go jako pyszny suplement zdrowotny. Najzdrowsze odmiany zawierają tylko produkty mleczne i kultury probiotyczne, podczas gdy niektóre mogą zawierać również substancje słodzące, barwniki spożywcze i owoce. W rzeczywistości pomagają one uzupełnić pomocne bakterie w jelitach i stanowią źródło białka, wapnia, a często nawet błonnika.
Nie oznacza to, że nie możesz sobie pozwolić na miseczkę mrożonego jogurtu od czasu do czasu. Oznacza to po prostu, że poleganie na nim jako na zdrowej żywności może mieć pewne nieprzyjemne skutki! Upewnij się, że ćwiczysz i myjesz zęby, aby usunąć pozostałości cukru, które mogą prowadzić do próchnicy. Zachowaj mrożony jogurt jako przysmak, a całe Twoje samopoczucie będzie Ci za to wdzięczne.
Komentarze