Stomatologia estetyczna dla pięknych zębów
17 czerwca 2022Stomatologia estetyczna dla pięknych zębów W wielu miastach coraz większą popularnością cieszy się nowa specjalność stomatologiczna: stomatologia estetyczna. Według American Academy of...
Czy zdarza Ci się odczuwać gorzki smak po zjedzeniu ciemnej czekolady lub oliwek? Albo to gorzkie uczucie, które pojawia się podczas picia codziennej filiżanki kawy? Naukowcy znaleźli sposób na wyodrębnienie przyjemnych smaków i wyeliminowanie tych gorzkich.
Według najnowszych badań opublikowanych w The Journal of the American Dental Association, naukowcy odkryli sposób na uniknięcie uczucia goryczy w jedzeniu poprzez dotarcie bezpośrednio do źródła, czyli kubków smakowych TAS2R. Probenecid, znany również jako kwas p-benzoesowy, jest nowo odkrytym związkiem chemicznym o pewnych właściwościach, które mogą hamować odczuwanie goryczy. Ten związek chemiczny zmienia kształt i funkcję enzymu, gdy jest połączony z tym enzymem - w tym przypadku z "gorzkimi" kubkami smakowymi.
Naukowcy odkryli te właściwości poprzez zastosowanie nowego związku do "gorzkich" kubków smakowych i obserwowanie, jak substancja chemiczna zmieniała receptory "goryczy" w ich rdzeniu. Podczas testów pacjenci stosowali ten związek chemiczny jako płyn do płukania jamy ustnej, aby stwierdzić, jak bardzo jest on skuteczny. Dr Joseph B. Rucker, dyrektor ds. badań i rozwoju w firmie biotechnologicznej Integral Molecular, powiedział: "Mechanizm działania probenecidu sprawia, że jest on użytecznym narzędziem do zrozumienia sposobu funkcjonowania receptorów goryczki, a wiedza ta pomoże nam opracować silniejsze inhibitory gorzkiego smaku."
Najbardziej wrażliwym ze wszystkich smaków jest zdecydowanie smak gorzki. Gorzkie" kubki smakowe, TAS2Rs, są podrodziną receptorów smaku, które zajmują się smakiem gorzkim, podczas gdy TAS1Rs zajmują się smakiem słodkim. Uważa się, że te kubki smakowe znajdują się w tylnej części języka, w pobliżu początku gardła. W większości przypadków, gorzki smak jest tymczasowy i szybko ustępuje, jednak należy być ostrożnym i świadomym, kiedy wyczuwamy gorycz, ponieważ może to być coś zepsutego lub nawet trującego.
Jeśli jednak stale odczuwasz gorzki smak, możesz cierpieć na chorobę zwaną dysgeuzją. Oznacza to po prostu, że masz chwilowo zniekształcony zmysł smaku, w którym wszystko, co jesz lub pijesz, jest gorzkie lub niedobre. Może się to zdarzyć po zjedzeniu czegoś bardzo mocnego, pikantnego lub po powąchaniu czegoś nieprzyjemnego, co zakłóca normalny proces smakowania. Istnieje również mniejsza szansa, że konsekwentnie odczuwana gorycz może być spowodowana poważniejszymi problemami medycznymi, takimi jak infekcje. Jeśli taki stan utrzymuje się przez dłuższy czas lub pogarsza się, powinieneś niezwłocznie udać się do lekarza w celu postawienia pełnej diagnozy.
Kubki smakowe to komórki na języku, które odpowiadają za odczuwanie różnych smaków: słodkiego, słonego, kwaśnego i gorzkiego. Po urodzeniu na języku znajduje się około 10 000 kubków smakowych, ale ich liczba zmniejsza się wraz z wiekiem. Wyjaśnia to, dlaczego osoby starsze są w stanie znieść bardziej pikantne lub intensywne potrawy niż dzieci. Receptory smaku zbudowane są z brodawek, czyli małych wypustek widocznych na powierzchni języka. Wewnątrz tych brodawek znajduje się wiele komórek chemoreceptorowych, których zadaniem jest wyczuwanie różnych smaków. Komórki te pomagają przekształcać sygnały chemiczne zawarte w pożywieniu w sygnały elektryczne, które mogą być przetwarzane przez układ nerwowy organizmu. Do przekazywania mózgowi informacji o odczuwanych smakach wykorzystywane są trzy nerwy: nerw twarzowy, nerw językowo-gardłowy i nerw błędny. Każdy z tych nerwów obsługuje inną część języka lub gardła. Nerwy te przesyłają do mózgu informacje, które pomagają Ci smakować i delektować się wszystkimi ulubionymi potrawami.
Choć niektórzy mogą cieszyć się gorzkim posmakiem swoich ulubionych potraw, wielu z nas mogłoby się bez niego obejść. Kubki smakowe zbudowane są ze skomplikowanych komórek, których naukowcy wciąż nie do końca rozumieją. Jednak, jeśli kiedykolwiek stanie się produktem komercyjnym, nowa koncepcja "Bitter Blocker" może pomóc Ci cieszyć się ulubionymi potrawami w zupełnie nowy sposób.
Komentarze