Stomatologia estetyczna dla pięknych zębów
17 czerwca 2022Stomatologia estetyczna dla pięknych zębów W wielu miastach coraz większą popularnością cieszy się nowa specjalność stomatologiczna: stomatologia estetyczna. Według American Academy of...
Porada Michelle Colson Webber - Po prostu powiedz "nie" słodyczom!
Nasze biuro uczestniczyło w Jankeskim Kongresie Stomatologicznym w Bostonie w styczniu tego roku. Jeden z kursów, w którym uczestniczyłam zadzwonił do mnie, Sweet Tooth Obsession & It's Impact on Oral & Systemic Health, zaprezentowany przez Karen Davis, RDH, BSDH. Mam bardzo wytrwały ząbek słodki i znam niebezpieczeństwa związane z poddaniem się tym zachciankom. Ten kurs był na pewno otwieraczem do oczu.
Wszyscy słyszeliśmy, że Amerykanie spożywają zbyt dużo cukru, a fakty są konkretne, aby to potwierdzić. Średnie dzienne spożycie dodanego cukru przez poszczególne osoby wynosi 300 kalorii (20 łyżeczek lub 80 gramów). American Heart Association zaleca tylko sześć łyżeczek (24 gramy) dziennie dla kobiet i dziewięć łyżeczek (36 gramów) dziennie dla mężczyzn z dodatkiem cukru. Oznacza to, że przeciętny Amerykanin spożywa 11-14 łyżeczek (44-56 gramów) powyżej zalecenia. Uwielbiam słodycze, ale nie wyobrażam sobie, żebym mógł usiąść i zjeść 14 łyżeczek cukru. Jestem jednak pewna, że jest to łatwe do zrobienia, ponieważ nasze jedzenie ma tyle cukru dodanego do niego.
Według artykułu opublikowanego przez Harvard Pilgrim Healthcare w 2015 roku, najczęstszymi źródłami dodawanego cukru w naszej diecie są:
Poniżej znajduje się kilka innych nazw cukru. Mogą one brzmieć nieszkodliwiej lub zdrowiej niż biały przetworzony cukier w misce cukrowej naszej babci, ale nadal są one cukrem i mogą nas narazić na choroby, jeśli zostaną spożyte w nadmiarze.
Poza białym cukrem i tymi wymienionymi powyżej ludzie skłaniają się ku alkoholom cukrowym, takim jak: ksylitol, sorbitol, maltitol, mannit, itp. ponieważ występują one naturalnie w roślinach, nie są całkowicie wchłaniane, mają niższy indeks glikemiczny niż cukier biały, mają mniej kalorii na gram i nie sprzyjają próchnicy zębów jak inne cukry. FDA uznaje Erytrytol, Stewię, Izomalt, Sorbitol i Maltitol za bezpieczne alternatywy dla białego cukru, ponieważ są one uzyskiwane z owoców, żywności fermentowanej, naturalnych ziół, buraków, owoców pestkowych, jagód i skrobi.
Ksylitol wydaje się być w dzisiejszych czasach bardzo rozpowszechniony z kilkoma wadami. Produkowany jest z jagód, owsa, grzybów i pozyskiwany z drzew liściastych - naturalny, prawda? Taka sama słodycz jak biały cukier, ale jest anty-kariogenny, co oznacza, że zakłóca rozwój próchnicy zębów. Ksylitol stymuluje przepływ śliny utrzymując gruczoły ślinowe pracujące w jamie ustnej, dzięki czemu zęby pozostają wilgotne, zapobiegając powstawaniu płytki nazębnej i próchnicy. Możliwe skutki uboczne to infekcje uszu i drożdżaków oraz osteoporoza.
Inną alternatywą dla zaspokojenia potrzeb słodkiego zęba jest oparcie się na zatwierdzonych przez FDA substancjach słodzących, takich jak sacharyna (Słodko-niskie), aspartam (NutraSłodkie/Ekwalifikowane), sukraloza (Splenda), itp. ale wiele z nich ma gorzki smak i jest chemicznie modyfikowanych. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby osłodzić nasze jedzenie tak, aby zawierało substancje słodzące, które mogą nie być wykonane z prawdziwego jedzenia. Dlaczego? Nasze społeczeństwo zwiększyło ilość cukru we wszystkim, co zmienia pragnienie naszego podniebienia. Cukier, który naturalnie występuje w żywności, podobnie jak w kawałku owocu, nie jest wystarczająco słodki, aby zaspokoić nasze pragnienie cukru. Można to zmienić poprzez zatłoczenie słodkich deserów świeżymi owocami i jogurtowymi koktajlami. Spożywanie mniej rafinowanego cukru otwiera przed naszym ciałem drzwi do znalezienia naturalnej słodyczy, która będzie bardziej satysfakcjonująca.
Przyrost masy ciała, który prowadzi do otyłości. W ciągu ostatnich trzech dekad otyłość w USA podwoiła się w przypadku dorosłych i potroiła w przypadku dzieci. Do 2020 roku ponad 60% globalnej choroby będzie związane z otyłością. Nadmiar cukru otwiera drogę do choroby poprzez zwiększenie poziomu cholesterolu i deregulację insuliny w organizmie, co oznacza, że do zrównoważenia poziomu glukozy we krwi potrzeba więcej insuliny. Zwiększa również odkładanie się tłuszczu trzewnego i wewnątrzwątrobowego, a także zwiększa poziom trójglicerydów, nadciśnienia i ciśnienia krwi. Pobór witamin i minerałów jest zagrożony, a także zwiększa ryzyko i komórki raka trzustki.
Wpływ nadmiaru cukru w jakiejkolwiek formie w naszym społeczeństwie powoduje monumentalne szkody dla naszego organizmu. Przykładem tego jest 9-letnie badanie Northern Manhattan dotyczące czynników ryzyka udaru i udaru wśród wieloetnicznej społeczności Manhattanu. W badaniu podkreślono, że picie codziennej diety sodowej spowodowało ponad 61% ryzyka zdarzeń naczyniowych.
Karen Davis przedstawiła wskazówki dotyczące uzyskania kontroli.
Tak bardzo jak kocham słodycze, te dane przekonały mnie, że dla ogólnego stanu zdrowia jamy ustnej i aby uniknąć chorób ogólnoustrojowych, muszę zachować kontrolę nad moją obsesją na punkcie słodyczy.
Komentarze